Home  Home

 Nieuws  Nieuws
 Fotoalbum  Fotoalbum
 Blog  Blog
 Reviews  Reviews
 Links  Links
 Contact  Contact
 Sitemap  Sitemap
Weer in Asjchabad
Click for Asjchabad, Turkmenistan Forecast

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuws? Meld u zich hier aan.

Turkmenistan.nl - English Turkmenistan.nl - Turkce  home | sitemap | contact   

Bevolking Turkmenistan

Turkmenen stammen af van de Turkse Oghuz-stammen die in de achtste eeuw naar Centraal-Azie trokken. Een aantal van hen is verder getrokken naar Azerbeidzjan en Anatolie, waardoor de Turkmenen in etnisch en taal­kundig opzicht dichtbij de Turken staan. De Turkmenen kennen vijf stam­men, elk verdeeld in kleinere groepen: de Tekke, Ersari, Sariki, Salori en JomuL Deze opdeling naar afstamming van de Turkmeense maatschappij verklaart het ontbreken van een historisch nationaal bewustzijn en moge­lijk ook het ontbreken van een nationalistische oppositiebeweging van betekenis.


Laag ontwikkelde medische voorzieningen en een overvloed aan pesti­ciden in het drinkwater zijn ervoor verantwoordelijk dat het land de hoog­ste kindersterfte van de voormalige Sovjet-Unie heeft: 55 per duizend (Rusland: twintig per duizend). Turkmenen hebben eveneens de laagste levensverwachting. Bijna driekwart van de bevolking is Turkmeen.


De Russische minderheid van 334 000 mensen woont zoals overal in Centraal-Azie in de steden, de Uzbeekse minderheid is geconcentreerd rond de stad Dashowuz (Tasauz) in het uiterste noorden van het land. Buiten Turkmenistan wonen Turkmenen in Iran, Afghanistan en Uzbekistan.

 

Meer informatie: |  Adverteren |  Disclaimer